Siarkol 800 SC 1l na mączniaka

23,50  (brutto)

SIARKOL 800 SC to skuteczny fungicyd kontaktowy w formie stężonej zawiesiny (SC), przeznaczony do zwalczania chorób grzybowych w uprawach rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Zawiera 80% siarki (800 g/l) – substancję czynną o sprawdzonym działaniu przeciw mączniakowi prawdziwemu.

Zawartość substancji czynnej:

  • siarka – 800 g/l (55,73%)

9 w magazynie

Zalety produktu:
  • Wysoka skuteczność w zwalczaniu mączniaka prawdziwego
  • Może być stosowany w rolnictwie ekologicznym
  • Ogranicza rozwój przędziorków i innych roztoczy
  • Działa powierzchniowo – tworzy ochronną warstwę
  • Odpowiedni do oprysków zapobiegawczych i interwencyjnych
Termin i sposób stosowania:
  • Jabłoń

Mączniak jabłoni
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6,0 – 7,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, co 7 – 10 dni, na krótko przed kwitnieniem i bezpośrednio po kwitnieniu w zależności od nasilenia choroby.
Zalecana ilość wody: 600 l/ha.

  • Winorośl

Mączniak prawdziwy winorośli
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,75 – 4,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Termin stosowania: Środek stosować co 7 – 10 dni, zapobiegawczo lub po pojawieniu się pierwszych objawów choroby. Większą z zalecanych dawek stosować przy dużym nasileniu choroby.
Zalecana ilość wody: 1000 l/ha.

  • Róża (w uprawie polowej i w uprawie pod osłonami)

Mączniak prawdziwy róży
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie: 5.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Termin stosowania: Środek stosować co 10 – 14 dni, zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby.
Zalecana ilość wody: 1000 – 1500 l/ha.

Stosowanie w uprawach małoobszarowych
  • Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest

Amerykański mączniak agrestu
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 – 5,0 l/ha.

  • Borówka wysoka, malina

Mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 – 5,0 l/ha.

  • Truskawka

Mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 – 5,0 l/ha.

  • Rośliny ozdobne

Mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 – 5,0 l/ha

  • Grusza

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 l/ha.

  • Brzoskwinia, morela, śliwa

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 – 5,0 l/ha.

  • Burak ćwikłowy, burak pastewny

Mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 – 7,5 l/ha

  • Ogórek, dynia, kawon, cukinia, kabaczek (uprawiane w gruncie, pod osłonami, w szklarni)

Mączniak rzekomy dyniowatych
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

  • Pomidor, bakłażan (uprawiany w gruncie, pod osłonami, w szklarni)

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5-3,0 l/ha.

  • Groch siewny pastewny (peluszka), groch jadalny na suche nasiona, groch jadalny na zielone nasiona, łubin, bobik, bób

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.

  • Marchew, pietruszka

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.

  • Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kapusta włoska, kapusta chińska, kapusta ozdobna

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • Sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, sałata Lollo, sałata dębolistna, rukola, endywia, roszponka, radicchio, cykoria, rukiew (uprawiane w gruncie, pod osłonami, w szklarni)

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • Rzodkiewka (uprawiana w gruncie, pod osłonami, w szklarni)

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • Rzodkiew czarna, rzodkiew japońska, rzodkiew oleista

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • Rośliny zielarskie (uprawiane w gruncie, pod osłonami, w szklarni)

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha

  • Rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia oraz plantacje nasienne drzew leśnych

Mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,4 l/ha.

  • Chmiel

Mączniak prawdziwy
Maksymalna / zalecana dawka dla pierwszego zastosowania: 3,0 l/ha.
Drugi zabieg wykonać po osiągnięciu przez chmiel siatki.
Maksymalna / zalecana dawka dla drugiego zastosowania: 6,0 l/ha.
Trzeci zabieg wykonać w okresie kwitnienia chmielu lub na początku zawiązywania się szyszek. Maksymalna / zalecana dawka dla trzeciego zastosowania: 9,0 l/ha

  • Rzepak jary

Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha

Uwagi:
  • Nie stosować w wysokich temperaturach (powyżej 25°C).
  • Nie mieszać z preparatami olejowymi.
Okres karencji:
  • Ogórek, dynia, kawon, cukinia, kabaczek, bakłażan, pomidor – 3 dni.
  • Jabłoń, grusza, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, malina, borówka wysoka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kapusta włoska, kapusta chińska, kapusta ozdobna, sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, sałata Lollo, sałata dębolistna, rukola, endywia, roszponka, radicchio, cykoria, rukiew, rzodkiewka, rzodkiew czarna, rzodkiew japońska, rzodkiew oleista, groch siewny pastewny, groch jadalny na suche nasiona, groch jadalny na zielone nasiona, łubin, bobik, bób, rośliny zielarskie, chmiel – 7 dni.
  • Burak ćwikłowy, burak pastewny, brzoskwinia, morela, śliwa, rzepak jary– 14 dni. Winorośl – 56 dni.
  • Róża, rośliny ozdobne, rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia, plantacje nasienne drzew leśnych – nie dotyczy.
Waga 1,1 kg

Może spodoba się również…