Mikrovit miedź 1l 6,5% (7,5g/l Cu) Intermag

20,00  (brutto)

Płynny nawóz zawierający w swoim składzie 75g Cu w 1 litrze, zalecany do stosowania profilaktycznego u roślin o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik takich jak:  zboża, cebula, marchew, burak ćwikłowy, sałata, szpinak. Zalecany również w przypadkach występujących warunków glebowych ograniczających dostępność miedzi dla roślin np. wysokie pH a w szczególności na glebach użytkowanych od niedawna.

Dlaczego warto stosować Mikrovit miedź?

  • Stymuluje proces fotosyntezy i kontroluje gospodarkę azotową w roślinie
  • Intensywny wzrost roślin oraz lepsze parametry jakościowe plonu
  • Lepsze wykorzystanie azotu
  • Poprawa zdrowotności roślin
  • Ma znaczący wpływ na lepszy transport składników pokarmowych i wody w roślinach
  • Wpływa na zmniejszenie podatność roślin na wyleganie

23 w magazynie

Brak miedzi w roślinach niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje np.:

  • Osłabiona odporność na choroby grzybowe i bakteryjne
  • Problemy z kłoszeniem i wytwarzaniem ziaren w kłosach
  • Mniejsza odporność na warunki stresowe np. suszę
  • Spadek zawartości glutenu i białka
  • Obumieranie roślin
  • Pękanie owoców
  • Deformacje liści
  • Mniejsze przyrosty roślin
  • Spadek jakości plonu

Terminy i dawki:

Uprawa Faza rozwojowa Dawka
Pszenica ozima Jesień: faza 3–6 liścia

Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła

0,5–2 l/ha
Pszenica jara Krzewienie, wzrost źdźbła 0,5–2 l/ha
Pszenżyto ozime Jesień: faza 3–6 liścia

Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła

0,5–2 l/ha
Jęczmień ozimy Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia

Wiosna: początek wzrostu źdźbła

Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa

0,5–2 l/ha
Jęczmień jary Rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła

Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa

0,5–2 l/ha
Żyto ozime Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia

Wiosna: początek wzrostu źdźbła

Faza liścia flagowego – do początku kłoszenia

0,5–2 l/ha
Owies Rozwój liści – krzewienie

Wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego

0,5–2 l/ha
Rzepak ozimy Wiosna: początek wzrostu pędu głównego

Rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia

0,5–2 l/ha
Słonecznik Faza 4.–6. Liścia

Początek wzrostu pędu

Początek rozwoju pąków

0,5–2 l/ha
Len Faza 2–4 liścia

Wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany

Widoczne pierwsze pąki kwiatowe

0,5–2 l/ha
Chmiel Widoczna 3.–5. para pędów bocznych, po naprowadzeniu roślin na przewodniki

Rozwój kolejnych pędów bocznych

Rozwój kwiatostanów, widoczne pąki kwiatostanowe

0,5–2 l/ha
Kukurydza Faza 7–8 liścia

Wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy

0,5–2 l/ha
Burak cukrowy Początek rozwoju liści

Początek zakrywania międzyrzędzi

0,5–2 l/ha
Ziemniak Początek wzrostu pędów i liści, wysokość roślin ok. 10 cm 0,5–2 l/ha
Soja Rozwój pierwszych liści trójlistkowych

Początek rozwoju pąków kwiatowych

Początek rozwoju strąków i nasion

0,2–2 l/ha
Groch

Fasola

Bób

Rozwój pierwszych liści właściwych

Początek rozwoju pąków kwiatowych

Początek rozwoju strąków i nasion

0,2–2 l/ha
Sad owocujący:

– Jabłoń

– Grusza

Faza „mysie ucho”

Zielony pąk

1–2 l/ha
Jabłoń – młody nieowocujący sad Wiosna: po przyjęciu się drzewek – pękanie pąków liściowych

Wiosna: rozwój liści

1–2 l/ha
Sad owocujący:

– czereśnia

– wiśnia

– śliwa

– brzoskwinia

– nektarynka

– morela

Rozwój pąków kwiatowych

Po zbiorze owoców

1–2 l/ha
Agrest Po wznowieniu wegetacji – do początku rozwoju owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni 0,5–2 l/ha
Malina

Porzeczka

Wiosna: wznowienie wegetacji

Wzrost liści i pędów

0,5–2 l/ha
Borówka Pękanie pąków 0,5–2 l/ha
Winorośl Początek rozwoju liści i nowych pędów

Rozwój kwiatostanów

1–2 l/ha
Truskawka Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści

Początek rozwoju kwiatostanów

Po zbiorach owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni

0,5–2 l/ha
Pomidor

Papryka

Intensywny wzrost roślin

Początek kwitnienia

0,2–1 l/ha
Ogórek

Cukinia

Kabaczek

Dynia

Melon

Arbuz

Rozwój liści i pędów bocznych – do początku kwitnienia: 1–3 zabiegi co 7–14 dni 0,2–1 l/ha
Cebula

Czosnek

Wzrost liści

Główka cebuli osiąga 60–80% typowej wielkości – do początku załamywania się szczypioru

0,2–1 l/ha
Marchew

Pietruszka

Pasternak

Faza 3.–4. liścia właściwego

Faza 5. liścia właściwego

Korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy

0,2–1 l/ha
Seler Faza 5.–6. liścia właściwego

Faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać

0,2–1 l/ha
Burak ćwikłowy Faza 2–4 liści właściwych 0,2–1 l/ha
Waga 1,4 kg

Może spodoba się również…