Mikrovit miedź 1l 6,5% (7,5g/l Cu) Intermag
20,00 zł (brutto)
Płynny nawóz zawierający w swoim składzie 75g Cu w 1 litrze, zalecany do stosowania profilaktycznego u roślin o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik takich jak: zboża, cebula, marchew, burak ćwikłowy, sałata, szpinak. Zalecany również w przypadkach występujących warunków glebowych ograniczających dostępność miedzi dla roślin np. wysokie pH a w szczególności na glebach użytkowanych od niedawna.
Dlaczego warto stosować Mikrovit miedź?
- Stymuluje proces fotosyntezy i kontroluje gospodarkę azotową w roślinie
- Intensywny wzrost roślin oraz lepsze parametry jakościowe plonu
- Lepsze wykorzystanie azotu
- Poprawa zdrowotności roślin
- Ma znaczący wpływ na lepszy transport składników pokarmowych i wody w roślinach
- Wpływa na zmniejszenie podatność roślin na wyleganie
23 w magazynie
Brak miedzi w roślinach niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje np.:
- Osłabiona odporność na choroby grzybowe i bakteryjne
- Problemy z kłoszeniem i wytwarzaniem ziaren w kłosach
- Mniejsza odporność na warunki stresowe np. suszę
- Spadek zawartości glutenu i białka
- Obumieranie roślin
- Pękanie owoców
- Deformacje liści
- Mniejsze przyrosty roślin
- Spadek jakości plonu
Terminy i dawki:
Uprawa | Faza rozwojowa | Dawka |
Pszenica ozima | Jesień: faza 3–6 liścia
Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła |
0,5–2 l/ha |
Pszenica jara | Krzewienie, wzrost źdźbła | 0,5–2 l/ha |
Pszenżyto ozime | Jesień: faza 3–6 liścia
Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła |
0,5–2 l/ha |
Jęczmień ozimy | Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
Wiosna: początek wzrostu źdźbła Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–2 l/ha |
Jęczmień jary | Rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–2 l/ha |
Żyto ozime | Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
Wiosna: początek wzrostu źdźbła Faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–2 l/ha |
Owies | Rozwój liści – krzewienie
Wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
0,5–2 l/ha |
Rzepak ozimy | Wiosna: początek wzrostu pędu głównego
Rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,5–2 l/ha |
Słonecznik | Faza 4.–6. Liścia
Początek wzrostu pędu Początek rozwoju pąków |
0,5–2 l/ha |
Len | Faza 2–4 liścia
Wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany Widoczne pierwsze pąki kwiatowe |
0,5–2 l/ha |
Chmiel | Widoczna 3.–5. para pędów bocznych, po naprowadzeniu roślin na przewodniki
Rozwój kolejnych pędów bocznych Rozwój kwiatostanów, widoczne pąki kwiatostanowe |
0,5–2 l/ha |
Kukurydza | Faza 7–8 liścia
Wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
0,5–2 l/ha |
Burak cukrowy | Początek rozwoju liści
Początek zakrywania międzyrzędzi |
0,5–2 l/ha |
Ziemniak | Początek wzrostu pędów i liści, wysokość roślin ok. 10 cm | 0,5–2 l/ha |
Soja | Rozwój pierwszych liści trójlistkowych
Początek rozwoju pąków kwiatowych Początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–2 l/ha |
Groch
Fasola Bób |
Rozwój pierwszych liści właściwych
Początek rozwoju pąków kwiatowych Początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–2 l/ha |
Sad owocujący:
– Jabłoń – Grusza |
Faza „mysie ucho”
Zielony pąk |
1–2 l/ha |
Jabłoń – młody nieowocujący sad | Wiosna: po przyjęciu się drzewek – pękanie pąków liściowych
Wiosna: rozwój liści |
1–2 l/ha |
Sad owocujący:
– czereśnia – wiśnia – śliwa – brzoskwinia – nektarynka – morela |
Rozwój pąków kwiatowych
Po zbiorze owoców |
1–2 l/ha |
Agrest | Po wznowieniu wegetacji – do początku rozwoju owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 0,5–2 l/ha |
Malina
Porzeczka |
Wiosna: wznowienie wegetacji
Wzrost liści i pędów |
0,5–2 l/ha |
Borówka | Pękanie pąków | 0,5–2 l/ha |
Winorośl | Początek rozwoju liści i nowych pędów
Rozwój kwiatostanów |
1–2 l/ha |
Truskawka | Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści
Początek rozwoju kwiatostanów Po zbiorach owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
0,5–2 l/ha |
Pomidor
Papryka |
Intensywny wzrost roślin
Początek kwitnienia |
0,2–1 l/ha |
Ogórek
Cukinia Kabaczek Dynia Melon Arbuz |
Rozwój liści i pędów bocznych – do początku kwitnienia: 1–3 zabiegi co 7–14 dni | 0,2–1 l/ha |
Cebula
Czosnek |
Wzrost liści
Główka cebuli osiąga 60–80% typowej wielkości – do początku załamywania się szczypioru |
0,2–1 l/ha |
Marchew
Pietruszka Pasternak |
Faza 3.–4. liścia właściwego
Faza 5. liścia właściwego Korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy |
0,2–1 l/ha |
Seler | Faza 5.–6. liścia właściwego
Faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać |
0,2–1 l/ha |
Burak ćwikłowy | Faza 2–4 liści właściwych | 0,2–1 l/ha |
Waga | 1,4 kg |
---|
Może spodoba się również…
-
Kubek, miarka, naczynie pomiarowe 2l BOTT
23,00 zł (brutto) -
Kubek, miarka, naczynie pomiarowe 1l BOTT
13,00 zł (brutto) -
Miedź systemiczna 1l ASX
42,00 zł (brutto)