Miedzian Extra 350 SC 500ml

31,00  (brutto)

Środek grzybobójczy o działaniu powierzchniowym, do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin sadowniczych i warzywnych przed chorobami

Zawartość substancji czynnej:

  • miedź (w postaci tlenochlorku miedzi) – 350g Cu/l (23,77%)

25 w magazynie

Termin i sposób stosowania:

  • Jabłoń, grusza

Parch jabłoni, parch gruszy
Termin stosowania: w fazie zielonego pąka (BBCH 0 – 7).
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.
Liczba zabiegów: 1- 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: 7 – 10 dni.
Zalecana ilość wody: 500 – 750 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym jabłoni: 2.
Uwaga: Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów.

  • Grusza

Zaraza ogniowa
Termin stosowania:

  • w okresie kwitnienia (BBCH 60 – 69)

Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.

  • w okresie wzrostu owoców (BBCH 71)

Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 l/ha.
Liczba zabiegów: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: 7 – 10 dni.
Zalecana ilość wody: 500 – 750 l/ha.
Uwaga Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym gruszy: 4

  • Wiśnia, czereśnia

Rak bakteryjny drzew pestkowych

Termin stosowania:

  • w fazie nabrzmiewania pąków kwiatowych (BBCH 51)

Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • w fazie kwitnienia (BBCH 60)

Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp pomiędzy zabiegami: 7 – 10 dni.
Zalecane ilości wody: 500 – 750 l/ha.

  • Brzoskwinia

Kędzierzawość liści brzoskwini

Termin stosowania: w okresie bezlistnym przed rozpoczęciem wegetacji, lub jesienią.
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 7,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości drzew i ich koron.

  • Pomidor uprawiany w gruncie

Bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,5 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha – 2,5 l/ha.
Termin stosowania: zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia chorobami, 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie ze środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych o odmiennym mechanizmie działania.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

  • Pomidor uprawiany pod osłonami.

Bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka
Maksymalne / zalecane stężenie: 0,3% (300 ml środka w 100 litrach wody).
Termin stosowania: zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia chorobami, 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie ze środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych o odmiennym mechanizmie działania.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7dni.
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 120 l/1000 m2 .

  • Ogórek uprawiany w gruncie

Bakteryjna kanciasta plamistość Środek ogranicza również występowanie mączniaka rzekomego dyniowatych w początkowej fazie wzrostu.
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,5 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha – 2,5 l/ha.
Termin stosowania: zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia chorobami, 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie ze środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych o odmiennym mechanizmie działania.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

  • Fasola szparagowa

Bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,5 l/ha.
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha – 2,5 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od pełni fazy kwitnienia (50% kwiatów otwartych) do końca fazy kwitnienia, wykonując 2-3 zabiegi w odstępach co 7 dni, zwłaszcza w przypadku zagrożenia chorobami bakteryjnymi.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Stosowanie w uprawach małoobszarowych
  • Winorośl

Mączniak rzekomy winorośli
Maksymalna / zalecana dawka do jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • Porzeczka czarna

Antraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, biała plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka do jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

  • Zatrwian tatarski

Mączniak rzekomy
Maksymalne / zalecane stężenie środka do jednorazowego zastosowania : 0,2% (200ml środka w 100 l wody).

  • Orzech włoski, orzech laskowy

Antraknoza, bakteryjna zgorzel
Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha.

 

Okres karencji:
Jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, winorośl, porzeczka czarna, pomidor, ogórek, fasola szparagowa – 7 dni.
Brzoskwinia, orzech włoski, orzech laskowy, zatrwian tatarski – nie dotyczy.

Waga 0,9 kg