Płynny nawóz zawierający w swoim składzie 33g Mo w 1 litrze, zalecany do stosowania interwencyjnego w celu zniwelowania skutków jego braku w roślinach.
Czy wiesz że….
Molibden uczestniczy w metabolizmie azotowym roślin. Jest aktywatorem enzymu, który bierze udział w wiązaniu azotu atmosferycznego poprzez bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie z roślinami bobowatymi. Odpowiednie zaopatrzenie roślin bobowatych w molibden, zwiększa ilość przyswajanego azotu. Zwiększa odporność na suszę, choroby grzybowe i wirusowe.
Na brak molibdenu wrażliwe są głownie rośliny z grupy kapustowatych (rzepak, gorczyca, kalafior, brokuł, kapusta) i bobowatych (lucerna, koniczyna, groch, fasola, soja, łubin, bobik) oraz warzywa, buraki, chmiel, słonecznik.
Wspomaga tworzenie brodawek korzeniowych u roślin bobowatych
Zwiększa odporność roślin na warunki stresowe
Zwiększa wykorzystanie azotu przez rośliny
Poprawa ilości i jakości plonu
Zwiększa zimotrwałość
Wywiera korzystny wpływ na proces fotosyntezy
Zwiększa odporność roślin na patogeny chorobotwórcze
Molibden wspólnie z borem odpowiada za prawidłowy przebieg tworzenia pyłkui skutecznego zapylania kwiatów (szczególnie polecany na plantacjach rzepaku)
Objawy niedoboru molibdenu:
Deformacja blaszki liściowej
Młode liście przybierają barwę jasnozieloną, brzegi i końce czerwienieją i zasychają
U kalafiora i brokułu brak molibdenu objawia się zamieraniem róży
W rzepaku występują nienormalnie wykształcone liście wierzchołkowe
Skutki niedoboru molibdenu:
Obniżenie ilości białka w roślinach
Ograniczenie zawiązywania nasion czy ziarniaków
Spadek ilości i jakości plonu
Uprawa
Faza rozwojowa
Dawka
Pszenica ozima
Jesień: faza 3–6 liścia
Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła
0,5–1 l/ha
Pszenica jara
Krzewienie, wzrost źdźbła
0,5–1 l/ha
Pszenżyto ozime
Jesień: faza 3–6 liścia
Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła
0,5–1 l/ha
Jęczmień ozimy
Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
Wiosna: początek wzrostu źdźbła
Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
0,5–1 l/ha
Jęczmień jary
Rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
0,5–1 l/ha
Żyto ozime
Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
Wiosna: początek wzrostu źdźbła
Faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
0,5–1 l/ha
Owies
Rozwój liści – krzewienie
Wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
0,5–1 l/ha
Rzepak ozimy
Jesień: faza 4 –8 liścia
Wiosna: początek wzrostu pędu głównego
0,5–1 l/ha
Słonecznik
Faza 4–6 Liścia
Początek wzrostu pędu
0,5–1 l/ha
Len
Wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości
0,5–1 l/ha
Kukurydza
Faza 2–6 liścia
Faza 7–8 liścia
0,5–1 l/ha
Burak cukrowy
Początek zakrywania międzyrzędzi
Początek rozwoju korzenia spichrzowego
0,5–1 l/ha
Ziemniak
Początek wzrostu pędów i liści, wysokość roślin ok. 10 cm
0,5–1 l/ha
Soja
Rozwój pierwszych liści trójlistkowych
Początek rozwoju pąków kwiatowych
Początek rozwoju strąków i nasion
0,5–1 l/ha
Groch
Fasola
Bób
Rozwój pierwszych liści właściwych
Początek rozwoju pąków kwiatowych
Początek rozwoju strąków i nasion
0,5–1 l/ha
Sad owocujący:
– Jabłoń
– Grusza
Zielony pąk
Początek rozwoju owoców
0,5–1 l/ha
Jabłoń – młody nieowocujący sad
Wiosna: rozwój liści
Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
0,5–1 l/ha
Sad owocujący:
– czereśnia
– wiśnia
– śliwa
– brzoskwinia
– nektarynka
– morela
Koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
Po zbiorze owoców
0,5–1 l/ha
Malina
Wzrost liści i pędów
0,5–1 l/ha
Borówka
Początek rozwoju liści i kwiatostanów
0,5–1 l/ha
Winorośl
Początek rozwoju liści i nowych pędów
Rozwój kwiatostanów
0,5–1 l/ha
Truskawka
Wiosna – rozwój liści i koron
0,5–1 l/ha
Pomidor
Papryka
Początek rozwoju owoców
0,5 l/ha
Ogórek
Cukinia
Kabaczek
Dynia
Melon
Arbuz
rozwinięty 3–6 liść
0,5 l/ha
Cebula
Czosnek
Faza 3–5 liścia
początek formowania się główki
0,5–1 l/ha
Marchew
Pietruszka
Pasternak
Faza 5–8 liścia właściwego
Korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy
0,5–1 l/ha
Seler
Faza 7–8 liścia
Korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy